vad vi gör i kph

Kommentar: "Heeej! Älskar denna bloggen ju, skriv mer haha!!! Undrar om Köpenhamn, hur kom ni dit, vilken skola pluggar ni på? Var hänger man osv?!! Ni äger"
1. Du äger som kommenterar+ger oss hybris och 2. okejrå! Kan berätta lite om vad vi gör! 
 
I kanske januari eller så befann sig Alice i London och jag i Stockholm och jobbade på skitjobb och frös. Vi var således båda rätt så dödströtta på våra liv, och på att vara ifrån varandra. Så vi ba nej nu räcker det, Köpenhamn finns och det är nog där vi ska bo i höst. I samma veva la en gammal klasskompis upp en status på facebook och ba "vet någon något om Borups Højskole i Köpenhamn? så himla oklar hemsida" och så kollade jag på hemsidan och fattade inte heller någonting men tyckte det verkade kul så vi ansökte och kom in, och där går vi alltså nu. Højskole är samma sak som det som vi i Sverige kallar folkhögskola, dvs en eftergymnasial skola för den som antingen hade keffa betyg i gymnasiet eller som vill hålla på med något kreativt. 
På skolan har de två linjer; en allmän och en sångskrivarlinje. Jag går sångskrivarlinjen som är helt nystartad. Vi jobbar i block om en vecka, och för varje block har vi en gästlärare som kommer utifrån. Det kan till exempel vara att vi fokuserar på bara texter en vecka eller att vi får visualisera vår musik och göra skivomslag/musikvideos. Vi är typ femton personer i klassen och har blivit så himla tajta, det är världens finaste stämning. 
Alice går det allmäna linjen där man får välja fem ämnen, ett för varje dag. Efter halva terminen får man välja om ifall man vill, så totalt kan man ha tio olika kurser på en termin. Hon har haft teater, dans, skrivverkstad, politik, journalistik, grafisk design, teckning, filmproduktion och sångskrivning. En blandad kompott av allt som är kul helt enkelt. 

Skolan ligger mitt i Köpenhamn, precis vid Christiansborg där parlamentet sitter och bredvid en gullig liten kanal. Byggnaden är från 1800-talet (säger vi jag vet inte men den är gammal) och WOW så fin. Superhögt i tak och stukaturer och ornament överallt, kristallkronor och flyglar och en jättestor aula med glastak. Plus världens finaste innergård med klätterväxter och ljusslingor. Och en stor altan. Plus att all inredning är svindyra danska designklassiker som man vill ha hemma. Amen ni fattar, man förundras över hur en skola kan vara så fin. 
 
En dag ser ut ungefär såhär:
Skolan öppnar strax efter 8 och då är det uppställt en frukostbuffé med ägg yoghurt hembakt bröd pålägg kaffe osv. Vi brukar dock komma kl 9 när lektionerna börjar för då har man ändå bara lektion i en timme, sen är det rast med frukost nr 2 för de som inte hann äta innan skolan. Sen har man lektion till kl 12.30 då det är lunch som är SÅ GOD alltid. Som att äta på Hermans varje dag ungefär. Och sen har man lektion i en timme för att sen ha eftermiddagsfika med kakor och kaffe och massa annat som man blir tjock och glad av. Lektionerna slutar sen klockan halv 4 och om man vill kan man stanna kvar och äta middag på kvällen. Sen cyklar vi hem om det inte är bar/konsert på kvällen, vilket är ungefär varannan vecka. 

Hela utbildningen är på danska men det är bara ungefär hälften av eleverna som kommer från Danmark. Resten är från Sverige, Norge och Färöarna. Jag var supernervös över danskan i början och de två första veckorna kunde jag stå och prata i fem minuter med någon utan att förstå ett enda ord. Men så gick det två veckor till och så förstod man allt utan att tänka. Nu pratar alla någon slags blandning *nordiska* med varandra och man tänker inte längre på vilket språk de andra pratar. 

På fredagarna är det finmiddag i skolan som vi själva lagar i olika matgrupper. Varje vecka är det ett tema och ofta klär vi ut oss och pimpar matsalen. Och så dricker vi massa vin och röker på innegården till klockan 10, och sen går hela skolan i samlad trupp "ut på byn". Vilket är typ det bästa som finns för varenda kotte är så himla festlig. Eftersom vi spenderar ca all vaken tid i skolan och ägnar oss kreativa saker, a.k.a att spy ut våra själar åt höger och vänster så har vi kommit varandra väldigt nära väldigt fort <3 
Tyvärr är skolan så dyr att de flesta bara har råd att gå en termin, däribland oss. De enda som har råd att gå nästa termin är norrmännen LOL såklart
 
Detta blev ett sjukt långt inlägg om klockslag typ, och inga Köpenhamnstips för det får bli ett eget inlägg. Nu vet ni ungefär vad vi gör i alla fall! Puss! 
 
/Johanna 
 
 
 
Allmänt | |
#1 - - Ruddan:

Oj va shit vad denna skola lät drömmig!!!!!! Blev nästan lite avis
Och hejhej här är jag /Fanny hehe

#2 - - elin:

fan vad underbart, och ja mer kphtips när ni orkar skriva!!!

#3 - - erika:

Alltså jag dör. Berätta mer om denna skola plz!! Fattar själv ingenting av hemsidan jö. Typ hur går ansökan till? Och hur sjuttsingen hittar en boende där nere?
Ni får asgära svara eller maila eller flaksposta om ni orkar/har något kul att berätta!!

#4 - - Ida:

Dröm! Jag har tänkt att söka. Hur gick ni till väga för att hitta bostad i Köpenhamn? Hur väljer de vilka som kommer in? Gäller det att ansöka så tidigt som möjligt?

Svar: Ja sök!! Typ nu, för platserna fylls på rätt fort, det är bara först till kvarn som gäller. Bostad är knixigt men löser sig alltid, vi krigade över hela facebook och efter två veckor hade vi ett hem! Puss /J
None None

#5 - - Ida:

Nu har jag sökt! Men hamnade dessvärre på väntelista... Så himla tråkigt, men de sa att det ofta blir platser över till de som hamnar på väntelista... jag får helt enkelt hålla tummarna :) Tack för bra blogg och grymma inlägg om Borups.

Svar: Så lugnt!! Du kommer komma in garr. Alltså de måste avvakta så att de har lika många danskar som andra skandinavier, det är någon slags regel. Du söker ju astidigt, det finns liksom fortfarande platser kvar på den här terminen. Puss!
None None

#6 - - Ida:

...vet ni om det finns några andra liknande skolor i kph om jag nu inte skulle komma in på Borups? :(

#7 - - Ida:

Halloj igen!! När fick ni reda på att ni kom in?? Vilket datum isch??

Svar: Hej!!! Kommer inte ihåg riktigt, men tror det var i april någon gång? Ja det var det bestämt. Men ring och kolla!
None None

Upp
img{ border: 0px; }